Merainnebandy
Förening / Träning • 21 november 2016 kl 14:03

Växjö Vipers damsatsning fick Lisa att börja spela igen

Många tjejer lägger av tidigt med innebandyn. Växjö Vipers ville få fler att fortsätta spela och startade damlag där vem som helst får vara med. Lisa Johansson nappade och började spela igen – efter sex års uppehåll.

Att tjejer lägger av tidigt med idrott i allmänhet är en illa bevarad hemlighet. Det var något som Växjö Vipers ville ändra på. 2014 tog klubben initiativ till att starta en breddsatsning med inriktning mot tjejer där målet var att få så många äldre ungdomar som möjligt att fortsätta spela innebandy.

Det är ingen elitsatsning, utan alla som vill spela får vara med och fokus ligger på att ha kul. Idag finns både ett division ett-lag, ett division två-lag och ett U19-lag i föreningens regi. Strategin är densamma i alla lag: alla som blir uttagna till match får spela och man toppar aldrig laget.

För Lisa Johansson, 20 år, har detta blivit en chans att spela innebandy igen.

– Jag var 13 år när jag slutade. Jag tröttnade, hade en halvdålig tränare och det var inte kul att komma till träningarna längre. Det var lite då vi började med toppning och sådant också, berättar hon.

– Jag spelade inte på sex år, men en av mina bästa kompisar övertalade mig att hoppa på den här nya satsningen. Hon sa att om det inte är kul så är det bara att strunta i det, men det var roligare än jag minns det och sedan har jag fortsatt.

Lisa pluggar till sjuksköterska och har dessutom två extrajobb, ett inom vården och ett på ett museum. Hennes schema ser olika ut från vecka till vecka, så att göra en satsning inom innebandyn är svårt.

En situation som inte alls är unik. Det är svårt att hinna med allt idag, vilket gör att många väljer bort idrottandet.

– Det hade inte fungerat att spela i ett vanligt lag, men nu kan jag spela för att det är skoj. Det här är mer på spelarnas villkor än vad det är i andra lag. Ingen blir sur om jag missar några träningar, jag kör när jag kan och det accepterar alla. Jag har fullt upp med plugg och arbete och schemat ser olika ut hela tiden. Ibland kan jag vara med, ibland inte, säger hon.

– Jag vill bara spela för att det är kul, men det är inte så lätt att göra det om man vill spela i ett lag. Men nu går det att göra.

Växjö Vipers målsättning var att få så många som möjligt att fortsätta spela innebandy och Lisa Johansson berättar att det finns alla typer av spelare i lagen.

– Det är jätteblandat. Vi har spelare som bara är 14 år och mest är med vårt U19-lag, de som är 35-40 år och som har barn och familj men vill fortsätta spela, de som är 20-25 år och som spelar för att det är kul, de som jag som börjat spela efter ett uppehåll och de som är helt gröna och aldrig har hållit i en innebandyklubba innan, säger hon.

– Alla har olika motivation och drivkraft, men alla får vara med.

Hon är glad att det inte finns någon press eller stress över resultat.

– Vi som är där spelar för att det är kul. Vi ser inte varandra som konkurrenter när vi tränar, utan vi vill bara spela. Det är kul att vi har den här möjligheten, säger hon.

Edvard Viberg tränar Växjö Vipers division ett-lag och berättar om upplägget:

– Vi försöker behålla alla, oavsett vilken drivkraft man har. Några satsar, några har precis börjat spela innebandy. Vi försöker behålla alla så länge som möjligt, säger han.

– Vi vill att alla ska kunna spela utan press och utan att stirra i en tabell. Det stora grundvärdet är glädje.

Fakta Lisa Johansson

 • Ålder
  20 år
 • Position
  Back
 • Moderklubb
  Sällskapet Öjaby Sport
 • Förebild
  Storebror

Av Jonas Gustavsson | 21 november 2016 kl 14:03
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI