Merainnebandy
Träning / Ung • 2 januari 2017 kl 14:36

Felicia siktar mot innebandygymnasiet

Felicia Svärdh, 15 år, spelar innebandy i Täby FC F01. När Felicia slutade spela fotboll ville hon testa en annan idrott och valet föll på innebandy. Det är något hon inte har ångrat en sekund. Nu hägrar gymnasievalet och Felicia funderar på att låta innebandyn ta ännu mer plats i hennes liv.

Spelarna i Täby är träningsflitiga och brinner för sin innebandy. Laget är framgångsrikt med bland annat segrar i Storvretacupen, Fair Play Cup och Scorpions Cup. De lever helt enkelt för innebandyn.

– Det bästa med innebandyn är att man får umgås med sina kompisar mycket och kämpa mot samma mål. Det är kul när spelet fungerar och alla är delaktiga.

Tjejerna går i nionde klass och i februari är det dags att söka gymnasium. Felicia är inne på att söka till Tibble Gymnasium i Täby, som bedriver en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) med innebandyinriktning.
– Jag känner att det skulle vara roligt att kombinera pluggandet med mitt stora fritidsintresse.

När man söker till NIU får man komma på så kallade try out-dagar. Instruktörerna bedömer både elevernas färdigheter och utvecklingspotential. Dessutom tittar instruktörerna på seriematcher och cupspel för att ha potentiella elever under uppsikt.

Hur tror du att det blir att spela ännu mer innebandy i veckorna?
– Jag får prioritera på ett bra sätt. Om det blir för mycket innebandy, kanske jag får skippa en kvällsträning.

Nu är det inte bara innebandyträningar som bedrivs på NIU, utan utbildningen innehåller även till exempel fysiologi, näringslära, idrottspsykologi och träningsplanering. Alla ämnen ska härleda till innebandyn och eleverna ska utvecklas både tränings- och kunskapsmässigt.

Högt uppsatta mål 
– Mitt mål är att komma så långt jag kan och jag siktar på landslaget. Jag tittar ofta på Täbys matcher i Svenska Superligan och blir inspirerad. Jag vill själv in på planen och spela, det hoppas jag få en dag.

 

Fakta Innebandygymnasium

 • 90 utbildningar i landet
  I Sverige finns innebandygymnasier på två nivåer: Riksinnebandygymnasiet (RIG) och Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Utöver dessa finns många lokala gymnasier. Det finns uppskattningsvis 90 innebandygymnasier i landet.
 • Riksidrottsgymnasiet (RIG)
  Riksidrottsgymnasiet (RIG) riktar sig till de bästa talangerna, som satsar mot världseliten. Uttagningar sker utifrån färdighet och lämplighet. Det finns ett RIG i Umeå och 14 elever tas varje år in på utbildningen.
 • NIU
  NIU riktar sig till elever som har god chans att tillhöra den nationella eliten som seniorer och liksom RIG, tar utbildningen in elever på färdighets- och lämplighetsgrunder. Det finns 33 NIU-skolor och ca 400 platser.
 • Betygen kan vara viktiga
  Lokala idrottsgymnasier erbjuder inte eleverna plats via färdighet/lämplighet, utan betygen avgör vilka som kommer in.
FLER INLÄGG I SAMMA KATEGORI